Het verhaal achter de Witte Prijzen Slager…

Het ontstaan van de Witte Prijzenslager

In Leiden, op de Morsweg, begon Jo Zandbergen in de crisisjaren een eigen slagerij. Hij kon niet vermoeden dat hij daarmee de basis legde voor een echt vleesimperium. Al zijn zonen zijn in de voetsporen van hun vader getreden en in het slagersvak terechtgekomen.

Een koe en twee varkens

Jan, de oudste zoon, kocht in 1954 een pand op de Steenstraat in Leiden waar hij een slagerij opende. Van zijn vader Jo kreeg hij als ‘startkapitaal’ één koe en twee varkens mee. De winkel bleek een succes. 12 jaar later, in 1966, opende Jan zijn tweede filiaal, ditmaal in het winkelcentrum Hoornesplein in Katwijk, de huidige Hoornespassage. In de jaren ’70 opende Zandbergen steeds weer nieuwe filialen, onder andere in Leiden, Wassenaar, Rijnsburg, Leidschendam, Voorburg en Amsterdam-Noord. De groeit zette zich voort in de jaren ’80. Jan slaagde erin om een aantal slagerijen te vestigen in filialen van supermarkten zoal Aldi (Lange Gracht Leiden), Digros (Lange Gracht Leiden en Visserijkade Katwijk) en Hoogvliet in Rijnsburg.

Groothandel en distributiecentrum

Naast de uitbreiding van het aantal slagerijen, vestigde de ondernemende slager in 1978 een eigen distributiecentrum op bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. Vanuit dat distributiecentrum zorgde hij voor de bevoorrading van de slagerijen én leverde hij als groothandel rechtstreeks aan vele bejaardentehuizen, ziekenhuizen en horeca. Door alert te blijven en als ondernemer continu in te spelen op marktontwikkelingen bleef de onderneming groeien. Reeds in 1986 bleek het distributiecentrum op Grote Polder te klein voor de actieve onderneming. Het bedrijf verhuisde naar een nieuw pand aan de Zoeterwoudseweg in Leiden. In datzelfde jaar, droeg Jan de leiding van de succesvolle onderneming over aan zijn zoon René.

Witte Prijzenslager

Eind jaren ’80 was het tijd voor vernieuwing binnen de slagerijen en kwam het concept Witte Prijzenslager tot stand. Een herkenbare en uniforme aanpak, waarin kwalitatief vlees voor een scherpe prijs centraal stond. Alle filialen van de slagerij werden verbouwd, of vestigden zich op een nieuwe locatie. Het bedrijf bleef voortdurend in ontwikkeling. Het distributiecentrum en groothandel aan de Zoeterwoudseweg werd wederom te klein en in 1999 is de onderneming dan ook verhuisd naar een nieuwbouw bedrijfspand op industrieterrein Roomburg in Leiden. Een locatie die maar liefst vijf keer zo groot is als de voormalige vestiging.

In alle bedrijfsactiviteiten staan de beste kwaliteit vlees, scherpe prijzen, service en aandacht voor het ambacht en de klant centraal. En niet te vergeten, liefde voor het vak. Niet voor niets is de bedrijfsslogan ‘Bij ons draait het echt om vlees’.