Bewaren en bereiden vlees en vleesproducten
Wij geven u graag wat tips over het bewaren en bereiden van de lekkerste vleesproducten. Natuurlijk kunt u onze medewerkers in de winkel ook om advies vragen. Zij vertellen u graag meer.
Bewaaradvies vlees en vleesproducten
Verse vleesproducten.
Deze hebben na aankoop een houdbaarheid van maximaal 3 dagen. Zorg dat u, zeker op warme dagen, het gekoelde vlees zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast legt. Het is voor de kwaliteit zeer belangrijk dat u het vlees gekoeld bewaart, bij een temperatuur van maximaal 5℃. Onder in de koelkast is de temperatuur het laagst.
Diepgevroren producten.
Indien bewaard in de vriezer, in een (bij voorkeur) luchtdichte verpakking hebben de producten een houdbaarheid van maximaal 3 maanden bij een temperatuur van -18℃ of kouder. Waarom adviseren wij het vlees luchtdicht te verpakken? Ook in de vriezer kan vlees ‘verbranden’. Een proces waarbij het vlees aan de buitenkant indroogt en een grauwe kleur krijgt.
Ontdooide vleesproducten.
Koopt u ontdooide vleesproducten in onze winkel (bijvoorbeeld voorgegaarde producten voor de BBQ), dan kunt u het vlees maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij een temperatuur van hoogstens 5℃. Het vlees een tweede keer invriezen raden wij af. Eventuele bacteriën -schadelijk voor uw gezondheid- kunnen zich bij een tweede keer ontdooien veel sneller vermenigvuldigen.
Schoon bewaren.
Zorg dat rauwe vleesproducten op geen enkele wijze met andere producten in de koelkast in aanraking komen. Dat geldt voor het vlees zelf, maar ook voor het zogenoemde druipvocht dat uit het vlees lekt. Ook daarin kunnen zich bacteriën bevinden.
Bereiden van vlees en vleesproducten
Een goed stukje vlees is de basis van een lekkere maaltijd, een goed belegde boterham of een hapje bij de borrel. Om optimaal te genieten van de smaak van het vlees is de juiste bereidingswijze belangrijk. Daarom geven we u graag wat algemene tips. Verdere inspiratie en tips vindt u vast en zeker in (online) recepten en kookboeken.
Algemene tips:
- Op rauw vlees bevinden zich regelmatig bacteriën die ziekmakend kunnen zijn. Tijdens de juiste bereiding van het vlees, op de juiste temperatuur, worden ze gedood. Dus zorg voor de juiste gaarheid en kerntemperatuur, de temperatuur in het midden van het vlees. Gebruik een kernthermometer om de gaarheid van het vlees te controleren. Zo kunt u het smakelijke vlees op een verantwoorde manier consumeren.
- Werk schoon. Was uw handen goed voor en na het bereiden van vlees/voedsel. Gebruik schone materialen (snijplanken en messen) en zorg dat het rauwe vlees niet met andere producten in aanraking komt. Gebruik bijvoorbeeld de tang waarmee u rauw vlees in de pan legt niet om het gare vlees te keren. Let goed op dat rauw en bereid vlees niet met elkaar in contact komen, ook niet indirect. Dit geldt ook bij BBQ, gourmet, steengrill of vleesfondue.
- Als u planken of messen tussentijds schoonwast, gebruik dan heet water (niet lauw) én afwasmiddel.
- Leg vlees nooit in de zon. Niet bij het barbecueën, maar ook niet bij een lunch in het zonnetje met heerlijke vleeswaren. Zorg voor schaduw, laat eventueel een deel van het vlees in de koelkast liggen en gebruik koelelementen of ijsklontjes om het vlees buiten gekoeld neer te leggen.
- Bij het bereiden van grotere stukken vlees is het de kerntemperatuur (dus binnenin het vlees, de plek waar het ’t langst duurt om gaar te worden) die bepaalt of het vlees gaar is. Wij adviseren het gebruik van een kernthermometer. Eenmalig met een wegwerpexemplaar (pop-up) of een (digitale) thermometer. Zorg dat u op de juiste plek prikt om de kerntemperatuur te meten.
Kerntemperatuur van de verschillende vleessoorten:
Rosé /medium Doorbakken
Rundvlees tussen de 60-63°C rond de 68°C
Varkensvlees tussen de 60-63°C meer dan 70°C
Lamsvlees tussen de 60- 63°C meer dan 70°C
Kalfsvlees tussen de 60-63°C rond de 72°C
Kip en kalkoen NOOIT rosé eten tussen 70 en 72°C