Kwaliteitsvlees bereiden in de oven

Vlees uit de oven

Wat grotere stukken vlees kunt u ook braden in de oven. Ook hier geldt dat u het vlees het beste zo’n 30 minuten van tevoren uit de koelkast kunt halen om het op temperatuur te laten komen. Dep het vlees droog met keukenpapier voordat u het gaat aanbraden.

U kunt het vlees eerst aanbraden (dus dichtschroeien en een bruin korstje geven) in de pan en daarna laten doorgaren in de oven, óf direct in de oven plaatsen. Plaatst u het vlees direct in oven, zorg dan dat het vlees aan alle kanten is ingesmeerd met vloeibare boter.

Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur. Is de gewenste temperatuur bereikt, plaats dan het vlees in een braadslee in het midden van de oven. De temperatuur en bereidingstijd is afhankelijk van de vleessoort, het gewicht en de dikte van het vlees. Eventueel kunt ook een braadzak gebruiken om het vlees in te laten garen.

Wilt u weten of het vlees niet alleen aan de buitenzijde, maar ook van binnen goed gaar is? Gebruik een kernthermometer om de kerntemperatuur te meten. Dan weet u zeker of het vlees in de kern (het binnenste) op de juiste temperatuur is en dus gaar. Er zijn wegwerpthermometers te koop (pop-up van plastic) voor eenmalig gebruik, of kernthermometers die u onbeperkt kunt gebruiken. Ze zijn niet heel duur en de investering zeker waard als u regelmatig zelf grotere stukken vlees bereidt zoals een rollade, (been)ham of een lamsbout.